3. 5. 2024   |   svátek má Alexej
 

Dýňová bábovka

Název Množství a jednotka
dýňové pyré 300 g
polohrubá mouka 300 g
moučkový cukr 200 g
vejce 3 ks
máslo 150 g
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)



Postup
Dýni hokkaido rozpůlíme, vydlabeme semena, nakrájíme na kostky a uvaříme doměkka (nebo upečeme, viz níže Tip). Na bábovku budeme potřebovat asi 300g uvařené dýně. Uvařenou dýni přecedíme, rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout. Žloutky utřeme s cukrem a změklým máslem, přidáme rozmixovanou vychladlou dýni, šťávu z jednoho citrónu, polohrubou mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva, přidáme lžičku skořice a lžičku mletého zázvoru. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a upečeme v předehřáté troubě na 175° asi 45 - 55 min dorůžova. Hotovou bábovku můžeme polít tmavou nebo bílou čokoládou nebo ji jen pocukrovat.

Tip:
Dýni můžeme před přípravou bábovky místo uvaření upéct, pyré je pak hustší a má intenzivnější chuť. Dýni rozkrájíme na kousky, dáme na pečící papír a upečeme v troubě na 180° asi 45 - 55 minut. Necháme vychladnout a rozmixujeme, dále použijeme podle receptu.
Dýni můžeme použít Hokkaido, tu nemusíme loupat (slupka změkne), nebo jakoukoliv jinou dýni, ostatní dýně před přípravou oloupeme.
Bábovku můžeme upéct i dvoubarevnou - do poloviny těsta vmícháme vrchovatou lžíci kakaa nebo do ní jen nasekat a vmíchat hořkou čokoládu.


 


RECEPTY

Koláč s ovocem

Postup: V míse utřeme změklé máslo, cukr, vejce. Přidáme mouku s práškem do pečiva a... zobrazit recept

RECEPTY

Salát z červené řepy

Postup: Malé červené řepy (cca 2až tři kusy) opláchneme a dáme uvařit (nejlépe, aby... zobrazit recept

RECEPTY

Jehněčí eintopf

Postup: Fazole namočíme den předem do studené vody a necháme přes noc. Jehněčí maso... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí vývar s domácími nudlemi

Postup: Omyté kuře vložíme do 3/4 l vlažné osolené vody, chvíli povaříme a potom... zobrazit recept

RECEPTY

Panenka s kaštanovou omáčkou

Postup: Kaštany nařízneme do kříže, vložíme do vroucí vody a povaříme asi 40 minut.... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

BUFFALO restaurant a bar

Vážení a milí hosté,Srdečně Vás vítáme v nově otevřené restauraci BUFFALO v...